Hun spør meg hva det er med akkurat denne romanen som fascinerer meg. Jeg svarer at det handler om stemningen, men også fortelleren, ikke bare stemmen, men hvordan han liksom er allvitende, arrogant og samtidig intellektuelt stimulerende, tidvis også morsom. Jeg liker alle referansene. Jeg liker at det er utvilsomt ren og skjær fiksjon, selv om forfatteren blander inn kulturelle fenomener og personligheter.

Det er Michel Houellebecq, Kartet og terrenget.

Jeg løper mine 10 kilometer, jeg tror ungene liker det, for de gir meg en klem når jeg kommer hjem og spør om jeg har løpt 10 mil og jeg må korrigere og de ler fordi de alltid tar feil.

Ved middagen forteller den eldste om en i klassen som fikk lov til å se Forrest Gump fordi foreldrene hadde drukket. De eldste brødrene hans hadde advart mot det, men foreldrene mente det ikke var noe problem. Ifølge min elste sønn er det en nakenscene mot slutten av Forrest Gump. Jeg synes å huske en slags intimscene, men ikke av det grafiske slaget. Jeg spør min eldste sønn om han har blitt fortalt hva filmen handler om, hvorpå han svarer at den handler om reker og bordtennis. Det er også om løping, sier jeg. Han spør om det er derfor jeg løper.

På løpeturen hører jeg på podkasten Drivkraft. Jan Grue er gjest. Jeg har lest noe av ham og omtalt ham her tidligere. Han er like gammel som meg selv. Han omtaler seg som akademiker og professor. Noen ganger også “professoren”. Han er reflektert, velartikulert og sikkert intelligent. Han forteller om barndommen sin, om cinemateket, rollespill, men han sier ingenting om IRC. Jeg lurer på om han har vært mye på IRC. Det er det eneste jeg lurer på. Det er det eneste jeg ikke får svar på.

Jeg søker for ofte inn mot meg selv. Jeg liker å være alene. Det går utover parforholdet. Jeg må søke utover. Jeg sitter og tenker på hva jeg skal si til forsamlingen på fredag; jeg skal holde et innlegg. Jeg tenker i det hele tatt mer på jobb og på drømmene mine enn noe annet. Også kalt egoist.

Det er fine, varme dager for tiden. Det er godt, jeg kan føle det.